Výuka a školení Excelu Výuka a školení Excelu Výuka a školení Excelu
Výuka a školení Excelu Výuka a školení Excelu

sobota 27. září 2014

Funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ / INDIRECT

Funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ mění textový řetězec na odkaz. A to buď na odkaz definovaný souřadnicemi, nebo na odkaz definovaný názvem oblasti.

Definice souřadnic odkazu

Například zde:

Chci, aby uživatel v modrých buňkách zadával souřadnice buňky, ze které se má získat hodnota. V šedé buňce je pak vzoreček:
=NEPŘÍMÝ.ODKAZ(CONCATENATE(F1;F2))
Tedy nejprve pomocí funkce CONCATENATE získám z textů "B" a "3" text "B3". Ten pak funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ převede na odkaz, a ve výsledku je osmička - hodnota z buňky B3.

Definice názvu oblasti

Funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ funguje i když je odkaz definovaný názvem oblasti.
Například v tomto příkladu, si mohu dvě oblasti čísel pojmenovat "modrá" a "zelená".

Pak je možné do růžové buňky napsat název oblasti a pomocí funkce suma vysčítat tu oblast, která je zapsaná.

Oba způsoby použití funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ jsem se snažil vysvětlit tak, aby bylo jasné, jak to funguje. Na druhou stranu - osobně jsem je myslím nikdy nepoužil a nezdá se mi to úplně praktické. Existuje ale jeden velmi zajímavý způsob použití funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ - a to pro vytváření kaskádových vybíracích menu.

2 komentáře:

  1. ahoj, funkce nepřímý odkaz se hodí na sběr dat z různých listů v rámci sešitu. Například když máš v jednotlivých listech dílce, které kalkuluješ a na posledním (nebo prvním) listu máš celkovou kalkulaci. Abys nemusel otrocky vyrábět propojení do jednotlivých listů, tak si pomůžeš právě funkcí nepřímý odkaz. Nevýhodou této funkce je, že funguje pouze v jednom sešitě. Pokud se odkážeš do sešitu jiného, tak bude funkce fungovat jen tehdy, když sešit bude otevřen. Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za koment, tohle mě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat